Usnesení Vlády ČR k slavení mší svatých

10.05.2020 17:04

Drazí bratři a sestry, podle Usnesení Vlády ČR je možné od pondělí 11. května slavit mše svaté s počtem 100 účastníků. V týdnu by tedy neměl být problém s účastí na mši svaté. V sobotu večer a v neděli bude do kostela odpočítáno 100 účastníků, ostatní prosím zůstaňte na dvoře, budou otevřeny dveře a zapnuté ozvučení venku, rovněž se bude venku podávat svaté přijímání. Z toho důvodu bude parkování před kostelem omezeno. Je potřeba dodržet hygienická pravidla, kromě roušky na ústech je to povinná dezinfekce rukou při vstupu do kostela a nejméně dvoumetrové rozestupy (mimo členy jedné domácnosti). Svaté přijímání se bude stále ještě podávat pouze na ruku. Kdo si neví rady, přečtěte si prosím poučení o tom na nástěnce. Kostel je nutno mezi bohoslužbami desinfikovat, z toho důvodu opusťte kostel ihned po mši sv. a nově příchozí vyčkejte na vpuštění. Kdo je ochoten pomoci při desinfekčních službách, zapište se do tabulky v sakristii. Prosíme všechny nemocné a ty, kteří patří k rizikové skupině, aby zůstali doma. Podobně na filiálkách, pokud bude naplněna kapacita pro kaple, prosíme, aby zbývající zůstali venku. V Mostech mše svatá není. Děkujeme za pochopení.

Příležitost ke svátosti smíření bude vždy půl hodiny přede mší svatou ve vstupním prostoru ke kůru. Celodenní příležitost ke svátosti smíření bude ve čtvrtek 9:00 - 11:00 a 15:00 - 17:00 hod. - zpovídat se bude opět ve vestibulu exercičního domu. Přistupujte po jednom, ostatní zatím čekejte venku. Podle aktuální potřeby nás bude k dispozici i více.


Proč se nyní přijímá na ruku a jak je to správně?

Podávání na ruku se vyžaduje z hygienických důvodů. Prosím nebojte se, že jde o zneuctění. Úctu vzdáváme především svým vnitřním postojem. S neúctou mohu přijmout Pána Ježíše jak do úst, tak na ruku. Dejme si záležet na připravenosti naší duše a postoji opravdové lásky ke Kristu přítomnému v Eucharistii, ale také v mém bratru a sestře. Přijetí na ruku v těchto podmínkách je projevem hluboké úcty ke Kristu, přítomnému právě v mém bližním a je projevem ohleduplnosti a respektu k ostatním lidem. "Nechci, aby se někdo cítil kvůli mě ohrožen." V čem tkví podstata nebezpečí?
Důvod je jednoduchý - stejný jako pro nošení roušek. Chráníme osoby přistupující ke sv. přijímání po nás, před kapénkovou nákazou od nás samých - možná nevědomě infikovaných. Nebezpečím jsou jak sliny, tak kapénky mého dechu, které by se dostaly na prsty kněze, kterými bude brát sv. hostii a podávat ji bližnímu.
Jak správně přijímat sv. přijímání na ruku:
Věřící předstoupí před kněze tak, že si nejprve z úst sejme roušku, pak položí dlaně na sebe: pravák pravou dospoda a levou navrch, levák opačně. Ruce drží zhruba ve výši prsou. Kněz pozvedne hostii, řekne "Tělo Kristovo" a odpovídající odpoví: "Amen". Poté mu kněz položí hostii na rozevřenou dlaň. Přijímající buď hned na místě uchopí hostii prsty pravé ruky (levák prsty levé ruky) a vloží si ji do úst, nebo poodstoupí krok stranou a tam postupuje stejně. S hostií neodchází dál do kostela (jinak ho podávající právem zadrží), nad hostií nekoná žádnou soukromou adoraci, je mu podána v tu chvíli proto, aby ji přijal. Také není možné dávat si hostii z dlaně přímo do úst (jako když dětem nasypeme na dlaň malé bonbóny). Děkuji vám za vaše pochopení.


P. Jan Svoboda

(z farních ohlášek 5. neděle velikonoční)

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode