Mimoň nebo celebrita (článek převzat z vira.cz)

13.04.2014 21:42

Mimoň, nebo Celebrita?

Mimoň, nebo Celebrita?

„Kristus Ježíš, ačkoli má božskou přirozenost, nic nelpěl na tom, že je rovný Bohu, ale sám sebe se zřekl, vzal na sebe přirozenost služebníka a stal se jedním z lidí... ponížil se a byl poslušný až k smrti na kříži. Proto ho také Bůh povýšil a dal mu Jméno nad každé jiné jméno.“ (srov. Flp 2,6-9)

„Přece se nebudeš ponižovat“. „Máš svou důstojnost a hrdost“. „Je důležité udělat si jméno, být někdo, dostat se nad ostatní“. Takové výzvy k nám běžně doléhají, s takovýmito postoji ve světě uspěješ.

Ježíš ale působí jako totální "mimoň", když se naopak zříká svojí slávy, ponižuje se, je poslušným. A taky že podle toho dopadl – skončil potupnou smrtí na kříži považován za zločince a vyvrhele.

Ježíš si je vědom své důstojnosti, ale nelpí na své slávě a nesnaží se z ní profitovat. Když se sebe zříká, není to projev sebedestrukce, ale vydání všeho ze sebe pro nás lidi. Jeho ponížení se není shrbením se, ale připraveností sloužit.

Smrt na kříži není smutným koncem zoufalce, který se nesnažil prosadit, ale vyvrcholením jeho darování se. Proto se stává momentem největšího oslavení. Bůh Ježíšovi dává Jméno s velkým J, ukazuje, že tímto svým postojem převyšuje všechny.

Zviditelnit se a proslavit je možné různým způsobem. K pravé velikosti a slávě vede Ježíšova cesta. Čím víc ze sebe někdo dává, tím větším se stává. Čím méně lpí na tom, kým je, tím víc ho Bůh oslaví.

(z vira.cz)

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode